Ga naar inhoud

Zero Emissieday: 21 september 2024

Door: Kendra Rosier

Op 21 september 2024 vindt alweer de zestiende editie van Zero Emission Day plaats! Een dag die volledig in het teken staat van stilstaan bij de stappen die gezet zijn en worden gezet naar een meer duurzame toekomst. Deze dag is niet voor niets in het leven geroepen en met de toenadering van zero emissie zones, is het een heel goed moment om als ondernemer stil te staan bij verduurzaming. Om hierbij te ondersteunen, wijden we dit artikel aan de zero emissie zones, kostenbesparingen op de lange termijn en technologie en subsidies.

Elektrificatie wagenpark

Invoering van Zero emissie zones in 2025

Inmiddels hebben de volgende 29 gemeenten hebben een besluit tot invoering van een zero-emissiezone genomen of doen daar onderzoek naar. Per gemeente verschilt de ingangsdatum van de zero-emissiezones. Met nog maar minder dan vier maanden te gaan, komen de zero emissie zones snel dichterbij. Als bedrijven niet op tijd hun logistieke proces hierop aanpassen, lopen zij het risico dat ze vanaf 2025 niet meer mogen leveren in bepaalde zones. Wat een direct effect heeft op de supply chain en voor extra operationele kosten en zelfs verlies van klanten kan zorgen. Van de 29 gemeenten starten er 17 met de zero emissie zones direct op 1 januari 2025. Grotere gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook kleinere gemeenten zoals Assen, Delft en Leiden weren dadelijk voertuigen met uitstoot. Bezorg of lever jij in deze gebieden? Dan is het extra van belang dat je klaar voor en voorbereid bent op de uitstootvrije zones.

Elektrificatie en kostenbesparingen op de lange termijn

Naast het nog kunnen en mogen betreden van de zero emissie zones, heeft het elektrificeren van je vloot nog andere voordelen. Je bespaart namelijk op de kosten. Door te investeren in elektrische bestelbussen of vrachtwagens en routeoptimalisatie software kunnen er op verschillende vlakken bespaard worden. Denk als eerst aan het uitsparen van brandstof, door het overschakelen naar elektrische voertuigen. Hier komen nu ook nog belastingvoordelen bij zoals bijvoorbeeld de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's). Daarnaast helpt het implementeren van routeoptimalisatie software het logistieke proces zo efficiënt mogelijk in te delen. Door middel van de software plan jij routes die nauwkeurige aankomsttijden weergeven en zorgt dat duidelijk met je klanten kunt communiceren om een 5-sterren bezorgervaring te geven. Kies voor een software die rekening houdt met de actieradius van het voertuig en eventueel laadpalen op de route weergeeft.

Subsidies en fiscale voordelen van een elektrisch wagenpark

Nadat er veel onzekerheid is geweest over het intreden van de zero emissie zones, lijkt het er nu toch echt van te komen. Daarom is het van belang dat bedrijven hun logistiek en eventueel wagenpark onder de loep nemen en eventueel investeringen doen. Om hen op weg te helpen, hebben we hieronder een paar interessante subsidies en fiscale voordelen op een rij gezet.

MIA (Milieu-investeringsaftrek)

De MIA biedt tot 45% fiscale aftrek op de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen, waaronder elektrische voertuigen. Het totale budget voor 2024 voor MIA is € 192 miljoen.


VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen)

Met de VAMIL kun je 75% van de investering in een elektrisch voertuig flexibel afschrijven, wat direct belastingvoordeel en liquiditeitsruimte oplevert. Voor Vamil is in 2024 € 25 miljoen beschikbaar.


SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's)

SEBA biedt 10% subsidie op de aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s (maximaal €5.000 per auto). Op het moment van schrijven is er nog 38% van het budget beschikbaar (zo’n € 23.020.000).


KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Met de KIA kun je tot 28% van je investeringen in elektrische voertuigen extra aftrekken, afhankelijk van het totale investeringsbedrag.

Subsidies voor laadpalen

Er zijn regionale subsidies voor de installatie van laadpalen bij bedrijven, die de installatiekosten verlagen.

Gratis Zero Emissiezone Check geeft duidelijkheid aan bedrijven

In het kader van Zero Emissions Day stelt RouteLogic haar Zero Emissiezone Check, oorspronkelijk ontwikkeld voor klanten, nu gratis beschikbaar voor alle organisaties. Met deze check krijgen bedrijven inzicht in de impact van de nieuwe zero-emissiezones op hun logistieke operaties.

Het gebruik is eenvoudig: upload je adressen en de tool berekent direct welk percentage van deze locaties binnen een zero-emissiezone valt. Zo kun je als organisatie nauwkeurig inschatten hoeveel van je leveradressen in 2025 binnen deze zones liggen. Maak gebruik van deze gratis kans en begin nu met de voorbereiding op een duurzamere toekomst! In routeoptimalisatie software RouteLogic is alles opgenomen wat van belang is om routes te kunnen plannen en te leveren met elektrische voertuigen. Denk hierbij aan actieradiussen, onderweg moeten opladen, natuurlijk zero-emissiezones, duidelijk communiceren met klanten en zelfs de mogelijkheid tot een gemengd wagenpark. Lees hier meer over hoe RouteLogic planners ondersteunt bij het plannen met elektrische voertuigen. 

Wil je ook weten wat de gevolgen zijn van de zero-emissiezones voor jouw logistiek? Doe de check hier

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!