Ga naar inhoud

10 redenen waarom je werk als planner stressvol is

Door: Kendra
Als planner in de logistiek ben je er dagelijks verantwoordelijk voor dat alle leveringen vlekkeloos verlopen. Toch lijken de problemen zich voortdurend op te stapelen. Dat maakt je werk niet alleen uitdagend, maar ook erg stressvol. In welke van de volgende situaties herken jij jezelf?

1. Handmatig de meest efficiënte routes plannen

Het is jouw verantwoordelijkheid om elke dag opnieuw routes zo efficiënt mogelijk in te delen, maar dat kost je enorm veel tijd. Het handmatig berekenen van de snelste route, rekening houdend met leverlocaties, verkeersdrukte, en openingsuren van klanten, kan overweldigend zijn. Geen wonder dat je elke dag weer tegen dezelfde uitdagingen aanloopt.

2. Het overzicht bewaren in papieren en spreadsheets

Routes beheren met behulp van papieren en Excel-sheets klinkt misschien simpel, maar in de praktijk raak je al snel het overzicht kwijt. Een foutje hier, een wijziging daar, en ineens lijkt het alsof je midden in een papieren chaos zit. Hoe houd je dan nog de controle?

 

3. Chauffeurs bellen met vragen

Je hebt het druk genoeg, maar dan gaat de telefoon. Een chauffeur belt omdat hij belangrijke informatie over zijn route mist. Misschien weet hij niet precies waar hij heen moet, waardoor jij op zoek moet in je stapel papieren of zijn de instructies onduidelijk. Elke keer kost dit je weer kostbare tijd die je anders had kunnen gebruiken.

4. Plotselinge aanpassingen verstoren je planning

Lijkt je planning eindelijk goed te staan, komt er een last-minute wijziging binnen. Een klant verandert zijn levertijd, een spoedbestelling moet erbij of er valt een chauffeur uit. Deze onverwachte veranderingen gooien je hele planning in de war en zorgen voor extra stress.

5. Files en wegafsluitingen verstoren de planning

Verkeersopstoppingen, files en onverwachte wegafsluitingen zijn helaas onvermijdelijk. Dit zorgt ervoor dat chauffeurs zich niet aan de geplande route en tijdvakken kunnen houden, waardoor jouw zorgvuldig samengestelde planning snel in duigen valt.

6. Boze klanten bellen met vragen over hun bestelling

Terwijl jij alles in goede banen probeert te leiden, gaat de telefoon weer. Dit keer is het een klant die boos is omdat zijn bestelling nog niet is gearriveerd. 'Waar blijft het?' luidt de vraag. Steeds vaker krijg je deze vraag, maar omdat je geen (live)locatie van je chauffeurs hebt kun je niet zo 123 antwoord geven. Je zult eerst contact op moeten nemen met je chauffeur of een schatting geven. Wat je ook doet, de vraag zorgt voor extra druk en frustratie.

7. Slechte organisatie van vracht kost tijd

Je hebt de routes goed uitgedacht, maar de vracht is niet op de juiste manier georganiseerd. Dit betekent dat chauffeurs kostbare tijd verliezen tijdens het laden en lossen. Wat de levertijden weer beïnvloedt. En zo blijft de druk maar toenemen.

8. Bezorgers komen te laat door inefficiënte routeplanning

Met variabelen zoals laad- en lostijden houdt je huidige routeplanner geen rekening, waardoor bezorgers vaker te laat aankomen. Hierdoor stapelt de vertraging zich op gedurende de dag en ontstaat er een domino-effect dat alle leveringen beïnvloedt.

9. Verloren tijd en brandstof door inefficiënte routes

Niets is frustrerender dan een routeplanner die je chauffeurs door inefficiënte of zelfs bizarre routes stuurt. Dit leidt niet alleen tot tijdverlies, maar ook tot verspilling van brandstof en dat kost het bedrijf geld. Hoeveel efficiënter zou het zijn als je deze routes kon optimaliseren?

10. Te veel taken en te weinig tijd

Met al deze uitdagingen zit je soms met je handen in het haar. Het aantal taken in combinatie met een tekort aan tijd, zorgt voor constante druk en stress bij planners. Deadlines worden steeds moeilijker om te halen en je vraagt je af hoe lang je dit volhoudt. Misschien twijfel je zelfs of je het vak nog wel leuk genoeg vindt.

Aan de hand van deze 10 uitdagingen kunnen we concluderen dat het werk van een logistiek planner uitdagend is. Daarnaast is de lijst met stressfactoren lang. Maar door automatisering en slimme softwareoplossingen te omarmen, kunnen veel van deze problemen verminderd of zelfs voorkomen worden. Het verminderen van stress begint met het optimaliseren van jouw werkprocessen

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!