Ga naar inhoud

Transportplanner van morgen niet bang hoeft te zijn voor AI

Door: Niels

Maar ze worden er juist slimmer door

De transportsector staat voor grote veranderingen. De arbeidsproductiviteit in Nederland staat al jaren ter discussie. Ook binnen logistiek klinkt de roep om efficiënter te werken steeds luider. Transportplanners worden daarbij regelmatig genoemd als functies die door automatisering op de tocht zouden staan. Maar is dat terecht? Of ligt daar juist een kans?

Volgens denktank DenkWerk, waar onder andere hoofdeconoom Barbara Baarsma van PwC deel van uitmaakt, zijn er in Nederland nog te veel laagproductieve banen. De arbeidsmarkt is krap, en we hebben handen nodig in de zorg, woningbouw en andere sectoren die maatschappelijke waarde toevoegen. Baarsma noemde op NPO Radio 1 expliciet de functie van transportplanner als een rol die goed te automatiseren zou zijn.

“Voor de mensen zelf is het werk heel waardevol,” aldus Baarsma, “maar voor de samenleving als geheel levert het werk minder op dan wanneer ze zouden werken in hoogproductieve functies.” Volgens de onderzoekers kan het aantal planners de komende tien jaar met zo’n tien procent afnemen, door automatisering of verplaatsing naar het buitenland.

Is het nou echt zo zwart-wit?

Zodra het over automatisering en AI gaat, slaat de angst snel toe. Want als een algoritme het ook kan, waarom zou je dan nog een planner nodig hebben? Die redenering is begrijpelijk, maar laat een belangrijk punt liggen: AI is geen vervanger van de planner maar het is juist een hulpmiddel.

Tijdens een gesprek met Peters Skov van UC Group, is duidelijk geworden dat de kracht van AI ligt in het ondersteunen van menselijke beslissingen. Route-optimalisatie, realtime aanpassingen, inzicht in verwachte piekmomenten, dat zijn taken waarbij een planner baat heeft bij slimme tools. En juist in een sector waar productiviteit onder druk staat, kan technologie het verschil maken.

Planners als slim schakelpunt

De moderne planner is allang niet meer iemand die met alleen Excel en een telefoon de planning probeert rond te krijgen. In plaats daarvan is het steeds vaker iemand die gebruikmaakt van data, software en real-time inzichten om complexe beslissingen te nemen. Denk aan:

  • Automatisch gegenereerde routes, aangepast op verkeer en bezetting

  • Slimme scenario-analyses voor piekdagen

  • KPI-dashboards voor beter overzicht en bijsturing

Wendbaarheid is de sleutel

De toekomst vraagt om wendbaarheid, van bedrijven en van mensen. Transportplanners die zich ontwikkelen tot digitale meedenkers zijn straks onmisbaar. En dat vraagt geen rigoureuze carrièreswitch, maar wél de bereidheid om nieuwe technologie te omarmen.

In plaats van te vrezen voor AI, kunnen planners technologie juist inzetten als versterking van hun vak. Door nu al te investeren in slimmere planningssystemen, zetten logistieke bedrijven én hun medewerkers stappen richting een meer toekomstbestendige sector.

Tot slot

Automatisering en AI veranderen de wereld, dat is een ding dat zeker is. Maar niet elke verandering betekent verlies. Soms is het juist een uitnodiging om te groeien. De transportplanner van morgen is tech-savvy, meedenkend en onmisbaar. In het gesprek met Peter Skov van UC Group werd het duidelijk: AI is er niet om mensen te vervangen, maar om ze slimmer te maken. De planner die dat begrijpt, heeft goud in handen.

Durf jij te kijken naar hoe technologie jouw werk kan versterken? Laat je inspireren door het volledige gesprek met Peter Skov en kijk hoe slimme planningssoftware zoals RouteLogic jouw werk kan ondersteunen. Geheel vrijblijvend!

AI neemt het werk dus niet over, maar haalt de onnodige ruis eruit. Minder tijd kwijt aan repetitieve handelingen, meer ruimte voor uitzonderingen, klantvragen en strategisch meedenken.

Gerelateerde artikelen

Test of jouw bedrijf klaar is voor routeplanning
Rijd je routes met meerdere wagens en chauffeurs?
Rijd je routes vanuit meerdere depots?
Moet je lastig vervoerbare goederen verzenden? Denk aan grote goederen zoals banken of versproducten die verkoeld vervoerd moeten worden.
Is het belangrijk dat je goederen gekoeld vervoerd worden?
Zijn standaard vervoerders, zoals PostNL en DPD, te beperkt voor jouw bedrijf?
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!
Benieuwd naar de uitslag? Laat eerst je e-mailadres achter!